Jetrom v TKM pravimo “PALAČA ČUSTEV” in zares gre marsikatero čustvo skozi jetra,predvsem jeza, kar jih oslabi. Jetra so razstrupljevalni in pomlajevalni organ. V našem telesu opravljajo kakih 2000 funkcij.
Vendar pa našo vitalnost, mladost in mladost naših celic ohranjajo le jetra, ki so ČISTA. Jetra so edini IZVIR MLADOSTI in edini izvajajo resnični ANTIAGEING , ki poteka od znotraj navzven.
Kadar so jetra zdrava, imamo polno energije, načrtov, veselja do življenja,smo mladostni.Kadar pa so jetra preobremenjena in nimajo dovolj energije, spustijo veliko svojih funkcij pomlajevanja in obnove, regeneracije in opravljajo predvsem preživetvene funkcije zaščite možganov, srca in trebušne slinavke. Takrat se začnemo pospešeno starati, pojavljati se začnejo bolezni, bolečine, slabo počutje, depresije,…Tudi genske spremembe so znak, da so jetra zelo šibka.

KAJ ŠKODI JETROM?
-mastna hrana
-pretežno beljakovinska hrana
-alkohol,kava
-bel sladkor,sladkane pijače
-gluten
-kis
-mleko
-jajca
-težke kovine(deodoranti,pločevinke,posoda,snovi v vodi,hrani,zraku,…)
-kemični strupi(parfumi,čistila,škropiva,osvežilci zraka,kozmetika,…)
-virusi in njihovi izločki
-streptokoki in njihovi izločki

KAJ JETROM POMAGA?
👣Priporočam refleksoterapevtsko obravnavo stopal, v katero vključim tako klasično kot nevrološko refleksoterapijo in ugotavljam, kje je težava. Zraven spadajo še sprostilni prijemi za umirjanje simpatičnega živčevja in umirjanje tihih vnetij v telesu.
👣Priporočam, da vsak dan ali kadar je le možno, sezujete čevlje in se vsaj 20 minut bosi sprehajate po travi,pesku,zemlji, po vodi.
👣Priporočam, da zjutraj na tešče najprej spijete pol litra vode z limono, čez pol ure pa še pol litra soka stebelne zelene (Anthony William).Čez dan pijte čimveč vode, ki ji dodajate malo limone, limete,pomaranče.
👣Priporočam, da čez dan zaužijete čimveč sadja, saj sadni sladkor ugodno vpliva na jetra. Poleg tega pa jetra antioksidante iz sadja kodirajo s specialnimi znanji, jih dovedejo do naših celic, kjer jim pomagajo pri pomlajevanju. Za uspešno zmanjševanje tihih vnetij v telesu priporočam velike količine zelenjave, še posebej zelene, listne zelenjave, kot so špinača,ohrovti, šparglji, solate,blitva,…Protivnetno delujejo tudi začimbe, kot so kurkuma, cimet, žajbelj, timijan, koprive, mačji krempelj, ingver,…
👣Priporočam, da si vsak dan vzamete nekaj časa za trebušno dihanje. Redno izvajanje trebušnega dihanja je kot SPA za vse naše notranje organe. Izboljša izmenjavo snovi, spodbudi boljše delovanje organov, sprošča, umirja, umiri simpatični živčni sistem in aktivira parasimpatični . Zelo zdravilne učinke ima tudi dihanje po WIM HOFu.
👣Vsakodnevno tuširanje s hladno vodo je zelo zdravilno, saj pomaga revitalizirati ključne fiziološke procese v telesu, dvigne imunost, zmanjša vnetja. Poleg tega pa je to tudi dober trening za naš kardiovaskularni sistem. Po metodi WIM HOF se priporoča 2-3 minute hladnega tuširanja na dan.
👣Zaradi našega pretežno sedečega načina življenja priporočam več gibanja, jogo, raztegovalne vaje, sprehodov.
👣Akupresurna točka za spodbuditev delovanja jeter je LV 3. Nahaja se na stopalih,približno en prst razdalje nad stičiščem palca in kazalca. Zmasiramo si jo enkrat na dan.

Imejte se radi in poskrbite za svoja zdrava jetra.

Deli prispevek